Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan történik a szállítás?

A szállítás a vevővel előzőleg egyeztetett időpontban teherautóval, illetve trélerrel történik a kívánt helyszínre.

 

Megrendelés után mikorra várható a szállítás?

A megrendelés után 2-4 héten belül.

 

Lehet-e hitelre mobilházat vásárolni?

Nem, mert a mobilház nem szolgál fedezetként, így a hitel nem megoldható.

 

Milyen készletből választhatok?

A honlapunkon szereplő mobilházak lefedik a teljes választékot. Az archívumban található mobilházak nem rendelhetőek. A megtekinthető mobilházak mindegyike megvásárolható.

 

Kell-e alap a mobilháznak?

Nem szükséges, csak az alátámasztási pontokon igényel egy járólapnyi (50x50 cm-es) betonlapot.

 

Szigeteltek-e a mobilházak?

Igen, hungarocell, vagy salakgyapot szigetelésük van. Fontos tudni, hogy ez az alapszigetelés nem teszi lehetővé, hogy télen is megfelelő védelmet nyújtson a hideg időjárás ellen.  Az újabb típusok már hőszigetelt nyílászárókkal készülnek. Utólag is van lehetőség a mobilház falainak szigetelésére. A ház utólagos szigetelését ajánlatos a telepítés után elvégezni.

 

Hol tudom megtekinteni a mobilházakat?

Az Ászári telephelyen lehet megtekinteni nyitvatartási időben.

 

Mit jelent a "téliesített mobilház" ?

Hőszigetelt nyílászárókkal rendelkezik, központi- vagy elektromos fűtéssel felszerelt.

 

A mobilház leírásánál feltüntetett méretek a ház teljes hosszára vonatkoznak?

Igen, a mobilház leírásában szereplő méretek a mobilház teljes hosszát adják meg, így abba a vontató rész is beletartozik.

 

A leszállítás előtt megtekintik a helyszínt?

Amennyiben a vevő megítélése szerint a kívánt helyszín nem megfelelő a mobilház elhelyezésére, úgy lehetőség van a helyszín előzetes megtekintésére.

 

Léteznek 50 nm feletti mobilházak?

Igen léteznek. Vannak olyan gyártók, amelyek készítenek akár 85 nm-es házakat is.

 

Mobilház telepítésével kapcsolatban felmerülő kérdések:

 

 1. Épület-e a mobilház, hiszen kerekeken áll?

  A mobilház egyértelműen épület. A jármű  (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert gépjármű minőségű alváza nincs, fékrendszere sem készült, ( közúton való közlekedésre  nem alkalmas) .A helyszínre telepítésekor, rendeltetése szerint megfelel  az épület  évi LXXVIII. tv. (Étv ) 2. § 10. pontjában szereplő fogalom meghatározásának : „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

 2. Kell-e engedélyt kérni a mobilház telepítéshez?

  - Igen. Építész tervezővel meg kell rajzoltatni a kiválasztott, használt  ház felmérési tervét, meg kell határozni az engedélyezési dokumentációban  az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. Étv. 31. § , 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet OTÉK 50.§, 275/2013.(VII.16.) Kormányrendelet  ) . Az építési engedélyezési tervdokumentációt a felmért épület rendeltetésének megfelelő  elvárt  jellemzőinek ismertetésével kell összeállítani a helyi és általános építési szabályok figyelembe vételével.

 3. Honnan tudhatom meg, hogy a mobilházat elhelyezhetem-e a telkemen?

  - A telek hrsz-a alapján a helyi  települési önkormányzatnál lehet érdeklődni, hogy a településrendezési tervben milyen építési övezetbe sorolták az érintett telket és a Helyi Építési Szabályzat szerint milyen előírások, szabályok vonatkoznak a beépítésére.  A telek fekvése szerinti építésügyi hatóságot is meg lehet előzetesen kérdezni az építési előírásokról. Az illetékes építési hatóságot interneten lehet kiválasztani az építési portál segítségével (http://www.e-epites.hu/hatosagkereso )

 4. Az engedélyezésnél milyen tanúsítványokat kell benyújtani a hatósághoz?

  - Tanúsítványokat az engedélyezésnél nem kell benyújtani a hatósághoz.
 1. Milyen következménnyel jár, ha engedély nélkül helyezem el az építményt a telken?

  - Amennyiben a telken a felállított építmény engedélyezhető, megfelelő méretű , rendeltetésű, megfelelő helyre telepítették, akkor fennmaradási engedélyezési eljárás keretében utólagosan kell engedélyeztetni.  Amennyiben az építmény a telken az építésügyi előírások szerint , vagy az adott telepítési helyen nem létesíthető, az építésfelügyeleti hatóság építésrendészeti eljárás lefolytatása eredményeként elrendelheti az elbontást.

 2. Mennyibe kerül a hatósági engedélyezés?

  – Az engedélyezéshez szükséges költségeket a tervezési díj és az eljárási illeték, esetleg szakhatósági közreműködés esetén, igazgatási szolgáltatási díj jelentik. Az illeték mértékét az épület rendeltetése határozza meg

 3. Kell-e építész tervezőt megbízni a mobilház telepítésekor?

  - A mobilház elhelyezése építési engedélyhez kötött építési munkának számít, (312/2012.(XI.07.) Kormányrendelet I. melléklete szerint nem kivétel az engedélyezés alól) ezért az engedélyezési dokumentációt  jogosult  építész tervezővel kell elkészíttetni.

Szaktanácsadás

2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 48.

+36 70 77 66 322